PMR Intek MT 4000L + BNC anténa

Tuto duální stanici používám jednak jako přijímač pro modelářské vario, které mi do ouška akusticky indikuje, kde model vlétl do termiky a stoupá nebo naopak když pořebuji klest, abych to nepřehnal a křídla mi pro velký úspěch nezatleskaly na rozloučenou. Druhá možnost je hlasové ovládání dětí, které disponují dvojicí PMR Cobra MT700. To je však vzhledem k jejich věku poněkud jednostranná komunikace.

Na myšlenku instalovat na staničku BNC konektor pro připojení antény mne jednak přivedl kolega ˇXandy (Salamandr Šternberk) a jeho nalomená anténka a jednak potíže s přepravou a neskladností a zranitelností.

Prohlídka šuplíkových zásob odhalila přítomnost robustních bakelitových BNC konektorů na kabely (s převlečným bajonetem) a pár panelových konektorů. Ten vhodný do panelu má závit s průměrem, tak akorát do otvoru v pouzdru staničky a převlečnou matici. Oboje je třeba trochu zkrátit, aby se konektor nedostal do prostoru sloupku, který přidržoval vývod antény na desce plošného spoje.

1.jpg (91960 bytes) Obr. 1 Rozborka.

Anténu jsem stáhl z kůže, šlo to snadno a teplovzdušnou pistolkou roztavil cín na konci, pružinka odpadla sama. Na obrázku je i zkrácený BNC panelový konektor a jeho matice.

2.jpg (109286 bytes) Obr. 2 Instalace konektoru.

Kousek teplem smrštitelné bužírky a konektor je hotov.

3.jpg (111215 bytes) Obr. 3 Skoro, jako od výrobce.

S anténou to bylo trochu více improvizace. Podstatou je zajistit její vhodné podepření nějakým plastovým kuželem (dutým) na konci konektoru. Já to řešil průhlednou průchodkou pro kabel z tesláckého DIN konektoru s šroubovacím zajištěním. Zbytek je jen několik vrstev teplem smrštitelné bužírky.

4.jpg (30941 bytes) Obr. 4 Hotová anténa.

Pár kousků z původní antény zbylo, konusová průchodka a kontaktní pružinka.

5.jpg (91403 bytes) Obr. 5 Dokonalé spojení

První zkouška spojení proběhla bez potíží, dokonce snad byl můj signál silnější a čistější. Je otázkou, jak byla naladěna původní anténa, přece jen jsou pásma LPD a PMR trochu kmitočtově rozdílná. Až dnes si uvědomuji, že jsem mohl v rozebraném stavu délku samotného prutu změřit. No nic, příště, až budu řešit Mločka a jeho "pomeranč" tak to sem doplním.

Petr Sysala